Montag, 16. Februar 2015

Material preluat integral de pe "reportaje-live": despre bani, mentalitate, economii


A economisi nu are legatura cu venitul

Posted on 13 februarie 2015

"Am o biblioteca maricica si in mai mult de jumatate din ea sunt carti de educatie financiara. Am recomandat pe acest blog cu insistenta oricui a fost dispus sa ma asculte o carte simpla ca o poveste numita “Cel mai bogat om din Babilon”. Este o carte fara varsta la fel de actuala in prezent ca si acum 2000 de ani. Mi-am dorit cu disperare sa invat cum sa imi castig libertatea financiara. Nu am avut pe nimeni care sa ma ghideze , sa imi arate o lumina in toata lumea asta a banilor. Am vazut multi impostori milionari despre care am crezut ca au bani dar aveau doar un standard ridicat de viata, am vazut ca oamenii care aveau cu adevarat bani nu erau dispusi sa explice cum fac sau aveau explicatii puerile. Am pierdut ani de zile citind manuale de economie insipide, cursuri de MBA si mi-as fi dorit din suflet sa ma traga cineva de maneca cand eram tanar, prost si ambitios si sa imi spuna “Bai fraiere, stai un pic, alergi aiurea…incepe cu cartea asta si dupa mai vezi tu” . Nu am avut pe nimeni si timpul nu are rabdare cu tine biet copil orbecaind sa inveti cateva lectii. Sunt lectii cu care mi-am tabacit pielea, de la care am inca arsuri si despre care scriu aici pe blog.
O sa fac o lista cu cele mai puternice carti de educatie financiara pe care le-am citit o sa le pun pe blog . Veti vedea cat sunt simple, sunt aproape niste povesti. Sunt simple povesti pentru ca acumularea bogatiei insemna cultura a banilor in primul rand.
Mi-au trebuit multi ani sa inteleg ca a face bani nu inseamna metoda ci inseamna mentalitate.
A fost o vreme cand am crezut ca pentru a fi bogat trebuie sa stii tratate de economie, sa fii un fel de biblioteca de concepte si modele matematice. O greseala imensa. Am strans bani cu disperare in dorinta de a acumula libertate, am investit prosteste,am aplicat modele de investitii , patternuri pe Forex si Burse. Dintr-o data mi-am dat seama ca marii jucatori din piata au softuri de analiza, au milioane de euro in cercetare, au roboti care aplica patternuri de tranzactionare si mi-am dat seama ca nu o sa pot fi niciodata cu un pas inaintea lor. Lucrand in multinationale , in comert , in servicii , mi-am dat seama ca este foarte greu sa bati o multinationala daca tu esti un amarat de antreprenor. Am vazut cum se gandeste strategic o piata- e ca la razboi credeti-ma. Am vazut cum nevoile genereaza produse aproape instant in baza informatiilor culese din intimitatea gandurilor populatiei inainte ca populatia sa intuiasca macar ca ar avea nevoie de un asemenea produs. Mi-am dat seama ca micii antreprenori nu au nici o sansa fara informatie si ca in general construiesc afaceri marginale pana se” prinde” si multinationala rigida de nisa si ii spulbera. Am simtit asta pe pilelea mea cu diferite afaceri nascute moarte.
In primavara lui 2007 corporatia la care lucram primea de la HQ avertismente legate de o potentiala criza. Se implementau scenarii de actiune, se faceau taieri de costuri….99% din antreprenori habar nu aveau ca urmeaza un macel pe burse si in economie. Majoritatea populatiei era victima sigura. Chiar si la sfarsitul anului trecut am primit un astfel de avertisment legat de 2015 mai exact iulie- octombrie. De ani de zile studiez punctele slabe, bresele in aceste malaxoare de facut bani numite corporatii. Sunt masini perfecte de facut bani. 70% din comertul mondial este controlat de multinationale, 60% din productie, 80% din transporturi , sectoare cheie – telecomunicatii , energie, transporturi , banking, industrie sunt in mana corporatiilor si procentele cresc an de an cu o viteza fantastica. Sa faci o afacere devine aproape imposibil sufocat de stat, de taxe pe de-o parte si de concurenta masiva pe cealalta parte. Antreprenorul roman stie ca aproape orice afacere este sortita esecului din start.
In viitorul foarte apropiat , in timpul vietii noastre vor fi trei categorii de oameni pe masura ca puterea statelor va disparea si va creste cea a corporatiilor :
  • Angajatii – ( eu le zic sclavii ) – sunt oamenii care vor alerga pe banda, rotitele noului sistem. Sunt multi deja prinsi in aceasta capcana in care primesc salariul de la o corporatie , se imprumuta de la o alta corporatie pentru o casa amarata si vor trebui sa munceasca disciplinati cat timp vor fi in putere sa plateasca imprumutul. Aceeasi oameni isi vor cheltui banii pe mancarea de plastic in magazinele unei alte corporatii si vor cumpara medicamente produse de o alta corporatie. Sistemul acesta este artificial si exista deja pe scara larga. Trist este ca multi si nici macar nu vor realiza paradoxul ca toate corporatiile la care lucreaza, platesc rate, cumpara mancare, medicamente au acelasi stapan. Va spuneam ca 86 de oameni au averea cumulata a 3.5 miliarde si este chestiune de timp pana 100 de oameni vor avea averea cumulata 5-6 miliarde. Marea masa a oamenirii va fi parte a acestui sistem. Ii recunoasteti pe sclavii sistemului usor pentru ca nici un argument nu ii poate convinge ca un credit inseamna sclavie si saracie si nu sunt capabili sa inteleaga cercul vicios. Elefantii sunt puternici si pot rupe orice lant insa cand sunt mici sunt legati de picior cu un lant puternic si se obisnuiesc sa nu se indeparteze niciodata mai mult decat cativa metri – lungimea lantului . Acelasi lant ii leaga cand sunt mari, l-ar putea rupe foarte usor insa ei nu isi pot imagina o lume dincolo de lungimea lantului.
  • Paria – o categorie de oameni foarte saraci , neintegrati , nepregatiti care vor trai la limita subzistentei fara acces la educatie , sanatate. Procentul acestora va fi mai mare sau mai mic in functie de coltul de lume din care vor face parte.
  • Oamenii liberi – oamenii care vor munci pentru ei. Sunt oamenii care si-au castigat libertatea financiara si isi traiesc viata cum vor. Vor fi foarte putini din pacate raportat la populatia planetei. Acestia vor fi proprietarii de ferme autosustenabile financiar , oamenii care vor inventa produse si servicii noi , genialii .In general eu cred ca libertatea financiara va apartine creatorilor si inventatorilor care vor fi singurii capabili sa bata rigiditatea corporatiilor si inertia sistemului.
Am mai scris pe blog despre faptul ca nu ai cum sa fii liber daca nu esti liber financiar. De aici trebuie sa pornesti orice faci. Poti sa iti bagi capul in pamant si sa spui ca poti fii liber si fara bani insa uneori nu este vorba numai despre tine si poate atunci vei realiza privindu-ti copii ca poate au nevoie de o alimentatie corespunzatoare, ca educatia de calitate costa, ca poate au dreptul sa aleaga sa traiasca viata altfel decat tine si ca daca tu ai fost un boem si un fericit in negarea materialismului ,este posibil ca ei sa nu mai aiba acest privilegiu in noua ordine mondiala. De multe ori a face bani nu este despre tine – este despre oamenii dragi tie care au nevoie de medicamente, de educatie, de experiente diferite de ale tale.
Credeti-ma ca sunt multe momente cand sunt cu nervii la limita, cand ma gandesc sa vand tot ce am, sa imi fac o mica ferma si sa traiesc acolo fara griji pana la adanci batraneti. Mi-ar ajunge banii sa nu mai muncesc niciodata si poate ca as fi si mai fericit. Dar nu este vorba numai despre mine. Este treaba fiecaruia sa aleaga ce categorie doreste insa haideti sa nu fim ipocriti si sa afirmam ca nu avem nevoie de bani si ca putem trai fericiti si fara bani. E doar pe jumatate corect. Putem intradevar pana ni se imbolnaveste prima data copilul si nu avem bani de medicamente sau putem pana cand copilul vrea sa mearga intr-o tabara si nu ai bani sa-l trimiti cu colegii. A trai in saracie este despre tine, este individualism. A asigura familiei tale libertatea financiara este o obligatie. Repetati va rog de cateva ori afirmatia :
“Singurul lucru mai rau decat moartea …este saracia”
Nu ma intelegeti gresit abordarea aceasta hedonista asupra vietii este doar o aparenta insa trebuie sa facem lumina si sa intelegem ca suntem afectati la nivel de mental colectiv de o asa zisa cultura a saraciei, o mizerie ideologica cu radacini in ortodoxism care ne impiedica pe noi romanii sa facem bani . Aduceti-va aminte doar de expresiile populare “banul e ochiul dracului” “decat bogat si murder mai bine sarac si curat” “decat sa iti faci castele pe pamant mai bine ti le faci in cer” etc . Mentalul colectiv este infestat de asemenea etichete.
Am facut aceasta lunga introducere ca sa intelegeti ca primul pas spre libertate financiara este sa faceti avere si primul pas spre avere este sa economisiti . Multi spun ca nu reusesc sa se disciplineze. Eu personal cunosc multi care isi doresc sa puna bani deoparte insa nu reusesc. Conform statisticilor doar 3 oameni din 10 reusesc sa economiseasca. Toti asteapta formule magice, secrete si revelatii cand de fapt lucrurile sunt foarte simple. Din punct de vedere financiar poti fi in una din situatiile de mai jos:
Venituri – Cheltuieli = + ( 10% din populatie )
Venituri – Cheltuieli = - ( 88% din populatie )
Venituri – Cheltuieli = 0 – restul
Ai inceput drumul bogatiei cand venituri-cheltuieli = plus . Acest lucru nu are nici o legatura cu venitul. Nu va mai mintiti cu prostii de genul “o sa pun bani deoparte cand o sa castig mai mult” . Ghiciti ce o sa se intampla cand castigati mai mult ? o sa cheltuiti si mai mult , o sa vreti casa in Pipera sau penthouse , masina scumpa etc si tot pe minus o sa fiti . De aceea sa fie clar pentru oricine – a pune bani deoparte nu are legatura cu venitul. Aaa, o sa spui ca nu poti , ca ai cheltuieli mari ca de luna viitoare o sa reusesti, ca dupa ce scapi de nu stiu ce rata etc .Am o veste proasta- viata ta este despre ACUM si NICIODATA despre maine. Nu poti totusi ? Atunci iti meriti soarta.Esti unul din cei 90% . Esti unul din multimea de oameni incapabili sa faca ceva cu viata lor vreodata. Nu fi trist! Nu toti reusim. Lasa privirea in pamant, apleaca spatele . Mergi acasa si uita-te in ochii copiilor tai si spune-le ca tatal lor sau mama lor este un sclav si ca ei vor trebui sa traiasca in lipsuri. Uita-te bine in ochii lor inlacrimati si explica-le ca nu ai bani sa le iei o haina pentru ca tu nu ai atata ambitie sa tragi de tine si sa respecti cea mai simpla regula din lume care spune ca – oricati bani ai castiga pune dracului 30% deoparte lunar si crapa de foame daca e nevoie ca sa te incadrezi in restul de 70% . Esti oare constient ca foamea aceea este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat vreodata si ca acea foame te va impinge sa vrei mai mult de la tine ?
Scuzati-mi tonul. Am atatia oameni dragi, inteligenti care nu reusesc. Atatea esecuri frumoase in jur. Atatea vieti irosite…
Am spus ca o sa continui articolul “Cum am invatat sa pun bani deoparte” . Saptamana aceasta chiar o sa imi fac timp sa scriu mult mai multe decat regula 30%/ 70% pe care eu de fapt nu o respect . La mine este invers – eu pun 70% deoparte si 30% in cheltuieli dar nu va recomand sa va luati dupa mine pentru ca eu sunt obsedat de succes si de obiectivele mele si asta poate fi si un plus in viata dar si un mare minus. Important este echilibrul.
UPS sa nu uit – Va recomand daca nu ati citit-o deja “Milionarul de langa noi” – o gasiti foarte usor."

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen